Vízitúra Kelet-Magyarország folyóin
Hasznos tanácsok, tudnivalók ahhoz, hogy egy vízitúra élvezetes legyen.
Kezdőoldal Vízitúrák Fontos tudnivalók Kapcsolat Akciók
 

A Túr folyó mentén lévő történelmi, néprajzi nevezetességek

A Túr Garbolcnál a Magyar- Román- Ukrán hármas határnál lép be az országba. A folyó mentén már a román területen is vannak magyar vonatkozású történelmi nevezetességek. Sárközön a Vécsey kastély, Túrterebesen, a Perényi kastély, Mikolán a Galgóczy kúria. Említésre méltóak a történelmi egyházak templomai is, a Halmi és Lázári református templomok a XV században épültek. A túrterebesi református templomot fából építették Mária Terézia idejében. Az építés során vasszeget nem használtak, mindenütt faszeget, alkalmaztak. A sárközi református templomot Báthory Zsuzsanna 1457-ben építtette gótikus stílusban.

Garbolc az ország legkeletibb lakott pontja, amit emlékoszloppal is megjelöltek. A település a Gutkeled nemzetség ősi birtoka, s így e- nemzetségből származó Gacsályi családé volt. A garbolci erdő természetvédelmi terület.

Nagyhódos nevét a Közép-Európából kipusztult nagytestű vízi rágcsálóról a hódról kapta. A település szerkezete szalagtelkes, néhol még látható a kereszt- csűrös udvar is. A népi építészet emlékeit ma már csak néhány ház és porta őrzi. Egyhajós református templomát 1809-ben építették újjá.

Kishódos neve először a XV században tűnt fel. Egyes források szerint református templomát 1804-ben kezdték építeni.

Botpalád már az őskorban is lakott hely volt. Nevét már 1429-is Both palad alakban írták. Református temploma 1812-ben épült késő barokk stílusban, famennyezete 1841-ben készült.

Kispalád, a hajdan Paládságnak nevezett terület három falujához tartozott (Kispalád az Ukrajnába került Nagypalád és Botpalád). Református templomát XV században építették, gótikus stílusban.
.
Sonkád az Öreg és az Új Túr találkozásánál csodálatos érintetlen természeti környezetben fekszik. Sonkád és környéke már a bronzkor óta lakott hely. Nevének első említése 1181-ben a cégényi monostor oklevelében bukkant fel először. Református temploma a XV században épült. Az Új- Túron található Kisbukógát kedvenc kirándulóhely.

Kölcsét az egyik legrégibb településként tartják nyílván a Szatmári- síkságon, határából neolit kori és bronzkori leletek kerültek elő. A Kölcseiek uradalmi központja volt, 1344-ben. I.Lajostól adományt és vámjogot kaptak rá. Többször tartották a Szatmár vármegyei közgyűlést a kölcsei református templomban, mely jelzi a Kölcsey család iránti tiszteletet. Egyhajós temploma a XV század második felében téglából és terméskőből épült román stílusban. 1646-ban gótikus stílusban építették újjá. 1791-ben készítették a templom előtt álló fa harangtornyot.

Tiszakóród. A település és környéke már ősidők óta lakott helynek számít, amire a határban található több őskori őrhalom is bizonyít. Határában található a „Nagybukógát” ami kedvelt kirándulóhely. Nevét 1334-ben Chorod, 1415-ben már Korod alakban írták. A falu ősi birtokosa a Kusaly család volt. Református temploma a XV században épült, műemlék épület. A XVIII század közepén barokk stílusban alakították át. Tornya a XIX század végén készült.

Túristvándi. A település nevének első említése 1142-ből való, Túr néven, majd 1181-ből származik a következő adat. Az Istvándi nevet birtokosáról a Kölcsei nemzetség egyik tagjáról kapta. A település nevét Istvándiról 1908-ban változtatta Túristvándira. A XVIII században épült, ma is működő vízimalom ipartörténeti műemlék. Református temploma 1470- 1480 között épült gótikus stílusban.

Kömörő nevét az oklevelek 1344-ben említik először, Kemerew néven. Református temploma 1792-ben épült. A Kömörői-erdő országos védettséget élvez.

Panyola a Szatmári- síkságon, Tisza- Szamos közben, közvetlenül a Szamos folyó jobb partján található. A község mellett folyik a Túr. E három folyó felszínalakító munkája eredményeként alakult ki az egyhangúnak nem nevezhető táj. Panyola területe a honfoglalás előtt is lakott hely lehetett. Első okleveles említése 1247-ből való Református templomát 1794-ben építették. Panyola híres a különböző pálinkáiról, amit „Panyolai elixír” néven árulnak.

Nagyar nevét 1393-ban Nagor, 1436-ban Naghar alakban írták az oklevelekben. A legenda szerint itt a Tisza és az Kis- Túr találkozásánál álló öreg kocsányos tölgy alatt írta Petői Sándor A Tisza című versét. A késői klasszicista stílusban épült a Luby- kastély 1878-79-ben. 1780-ban épült a Luby- kúria. A XIX század első felében épült a Kende- kúria. A református templomot a XIX közepén építették.

Olcsvaapáti. Olcsva és Apáti a XVI századig két különálló település volt, s csak 1573 körül olvadt össze, és kezdték Olcsvaapátiként nevezni. Itt folyik a Szamos és a Túr egyik ága is a Tiszába.

Jöjjön, látogasson el a Túr folyóra és környező falvakba.