Vízitúra Kelet-Magyarország folyóin
Hasznos tanácsok, tudnivalók ahhoz, hogy egy vízitúra élvezetes legyen.
Kezdőoldal Vízitúrák Fontos tudnivalók Kapcsolat Akciók
 

Melyik folyón próbálja ki először a vízitúrát?

Tanulásra a vízitúra kipróbálására én mindenképpen a Felső- Tiszát ajánlom, beleértve a Tiszabecs-Tiszakóród szakaszt is. A Tiszának minden folyóval szemben az a legnagyobb előnye, hogy gyönyörű kő, illetve, homokpadokkal rendelkezik. Ezek a legideálisabbak a gyakorlásra. Itt minden különösebb gond nélkül gyakorolhatjuk a hajóba való be, illetve kiszállás technikáját. Gyakorolhatjuk az elindulást és a kikötést, az evezés technikáját, a különböző manővereket, a hajóban használatos vezényszavakat, a legénység (a „gépház”) együttes munkáját. Azért is ideálisak ezek a partok gyakorlásra, mert egy kis külső segítséggel akár helyben is gyakorolhatunk.(Két ember az elején és a végén megfogja a hajót, miközben a legénység gyakorol.)
 
A Felső-Tisza tele van szebbnél szebb homokpadokkal, ahol öröm kikötni, fürödni, labdázni, napozni. Ezeken, a helyeken túra közben is lehet gyakorolni, itt mindenki megtanulhatja a kormányzás technikáját, kipróbálhatja a különböző posztokat a hajóban.
 
 
A Bodrog és a Túr első szakasza is alkalmas a tanulásra, de itt nincsenek olyan helyek ahol helyben, és csoportosan tudnánk gyakorolni. Itt egy rövid elméleti kiképzés után menetközben kell tanulnunk, gyakorolnunk.
 
A Tisza ukrajnai szakaszára, Szlovákiából a Laborec folyón is haladó túrára csak gyakorlott, kormányozni, evezni jól tudó túrázók vállalkozzanak.
 
 
Kezdésként választhat könnyebben teljesíthető túrát, olyat ahol naponta kevesebb kilométert kell evezni, vagy ahol be van iktatva egy, esetleg több pihenőnap. Az is könnyítés, ha csillagtúrára megy el először. Ezeken, a túrákon állandó a táborhely, innen indul a csoport túrázni és a túra végeztével ide térnek vissza.

Az evezés technikájáról itt olvashat részletesebben.     www.gentlemenviziturak.hu