Vízitúra Kelet-Magyarország folyóin
Hasznos tanácsok, tudnivalók ahhoz, hogy egy vízitúra élvezetes legyen.
Kezdőoldal Vízitúrák Fontos tudnivalók Kapcsolat Akciók
 

A folyók nemzetközi osztályozása

A folyók a hegyekben erednek, majd leérve a síkságokra a tengerbe ömlenek.
Ennek megfelelően három szakaszt különböztetünk meg: felső (hegyvidéki) szakasz, itt a folyónak a romboló, szállító hatása nagy,  tiszta a víz, nagy sebességgel áramlik a folyó, a partja köves. Ilyen a Tisza ukrajnai szakasza és még egy kevés ízelítőt kapunk belőle Tiszabecsen is.

A középső (síkvidéki) szakaszon a rombolás csökken. Kialakul a meder kiegyensúlyozott állapota, a folyó nagy kanyarulatokat ír le, a víz a szállított hordalékok következtében zavarossá válik. A folyó lerakja hordalékait, zátonyokat képez. Ilyen a Tisza Tivadartól és a magyarországi folyók nagy része is.

Az alsó (szétágazó feltöltő) szakaszon a rombolás teljesen megszűnik, míg az építés megnövekedik. A víz sebessége minimálisra csökken, a part iszapos lesz, a folyó minden hordalékot lerak, a meder egyre több ágra szakad.
 
A nemzetközi vízitúra – szervezetek a vizeket „szelíd vizekre” (Zahmwasser = ZW) és „vadvizekre I-VI”
(Wildwasser =WW) osztják.
Szelíd vizek (Zahmwasser)
ZW A
Álló vagy lassan folyó víz, amelynek sebessége a gyalogos sebességénél kisebb. Az áramlási sebesség nem haladja meg a 4 km/órát. Kiváló tanulási lehetőséget nyílik a kenuzás, kajakozás technikájához.
 
ZW B
Sebessége kissé meghaladja a gyalogos sebességét (4-6 km/óra). Fölfelé az áramlási iránnyal szemben még evezhető. Jó terep a kezdőknek az alaptechnika megtanulása után.
 
ZW C
Az ilyen folyóvizek sebessége 6-7 km/óránál nagyobb, sporthajókkal (kajak, kenu) felfelé nagyon nehezen vagy egyáltalán nem evezhető. Homok és kőpadok, sarkantyúk nehezítik meg az evezést. Ilyen szakasz alacsony vízállásnál a Tiszabecs utáni 5-8 km.
 
Vadvizek ( Wildwasser = WW)
A nagyobb folyók felső szakasza és a gyors kisfolyók nagyobb mederesésű szakaszai tartoznak ide.
 
WW-I kategória
Könnyű vízfolyás, kis szabályos hullámzás, jelentéktelen forgók, kő és homokpadok, egyszerű kanyarok. Helyenként felgyorsuló vízfolyás (sellők), kisebb zúgók a főbb jellemzői. A mederben egyszerű akadályok vannak, a kanyarok külső szélén bedőlt vagy behajló fákkal, bozótokkal. Ilyen víz a Tisza ukrajnai szakasza, valamint a Rába és a Hernád egyes része.
 
WW-II-III-IV-V-VI
Ezek a kategóriák síkvízi hajókkal nem evezhetőek. Ide speciális felszerelés és hajók (rafting, trekking) szükségesek.